Outdoor Nedir? Outdoor Ürün Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

03-05-2021 14:42
Kamp etkinliğinin ve doğa sporlarının son yıllarda popülaritesinin artması nedeniyle ‘’Outdoor’’ kelimesini daha sık duyar olduk. Önceden outdoor giyim ürünleri bu kadar revaçta değilken şimdi insanlar günlük yaşamda dahi bu ürünleri kullanır halde. Peki bunun nedeni nedir? Outdoor giyimin faydaları nedir? Outdoor ürün alınırken nelere dikkat edilmeli? İsterseniz bu cevapları yanıtlamadan Outdoor nedir sorusuyla başlayalım.
 
 
Outdoor Nedir?
Outdoor İngilizce ’de "kapı dışı, açık hava" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük  out "dış, dışarı" ve İngilizce door "kapı" sözcüklerinin bileşiğidir ancak ülkemizde doğa ortamında daha çok sportif ölçekli faaliyetlere outdoor denilmektedir. Outdoor sporlar ülkemizde son dönemde özellikle gençler arasında popülaritesini artırmaktadır. Bunun nedeni doğa aktivitelerinin artan şehir hayatı stresini bir nebze azalttığı içindir. Outdoor sporları insanları mental ve fiziksel açıdan çok güçlendiren aktivitelerdir çünkü doğada mücadele etmek için hem zihninizi hem de vücudunuzu maksimum seviyede kullanmanız gerekir. Tabii bunların yanında outdoor ekipmanları olmadan kesinlikle bu sporları yapmamanız gerektiğini söylemekte fayda var…

Outdoor Giyimin Faydaları Nedir?
Outdoor giyim ürünleri ne kadar pahalı olsa da fiyat kalite performansının maksimum olduğu ürünlerdir. Kaliteli kumaşı, fonksiyonel olması, doğa dostu ve insan sağlığı öncelik alınarak üretildikleri için pek çok kullanıcı şehirde dahi outdoor giyim ürünlerini tercih etmektedir. Hatta bu nedenle büyük outdoor markaları city outdoor ürünleri üretmektedir.
Outdoor Ürün Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Outdoor sporları yaparken maksimum fayda almak için ‘’Katman Sistemine’’ uygun giyinmek gereklidir. Katman sistemi, 3 ayrı fonksiyondan oluşan giyim şeklidir. Bu giyim şeklinde terlemeden dolayı vücut ısısının ani düşmesi engellenir.  Katman giyim sisteminin kuralı şöyledir;
 
1-İç Katman
Derinize temas eden katmandır, iç çamaşırı, termal içlikler bu kategoriye girer. Burada olması gereken vücut terlediğinde sıvının derhal dışarı tahliyesidir. Bu yüzden iç katman kategorisinde outdoor ürün alırken dikkat edilmesi gereken husus ürünün pamuk değil polyester olmasıdır. Pamuk sıvıyı çekip içine hapseder böylelikle sıvı bir üst katmana geçiş yapamaz. Polyester yapısı gereği sıvıyı direkt bir üst katmana transferini gerçekleştirir. Bu sayede sıvının buharlaşıp vücuttan uzaklaşması sağlanır.


İç Katman: Termal İçlikler
 Sentetik İç Çamaşırları

2-Orta Katman
Bu katman vücudu izole ederek ısının muhafazasını sağlar. Coğrafi ve hava şartlarına göre birkaç kat giyilebilir. Orta katman outdoor ürünlerini tercih ederken kaz tüyü ve yün olmasına dikkat edilmelidir çünkü bunlar yalıtımı güçlü doğal liflerdir. Kaz tüyü kuru ve soğuk şartlarda en doğru seçenektir. Hafif olması bir diğer avantajdır ancak kaz tüyüyle yapılmış bir outdoor ürünü kullanırken havanın yağışlı olmaması gereklidir. Yün çok iyi izole edici bir liftir. Islakken bile vücudu muhafaza edebilir.
Orta Katman:Outdoor Polarlar
Outdoor Sweatshirtler

3-Dış Katman
Dış Katman sizi dışarıdaki hava koşulundan koruyan katmandır, iyi bir dış katman ürünü buharlaşan terin çıkışına olanak vermelidir.Dış katman outdoor ürünü alırken hava şartlarına göre aşağıdakilerden alabilirsiniz.
Su geçirmez /nefes alabilir dış katman giysiler
Su -itici / nefes alabilir dış katman giysiler
Softshell montlar
Su geçirmez / nefes alma özelliği olmayan dış katman giysiler
Dış Katman: Montlar
   Yağmurluklar
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.