KAMP MALZEME LİSTENİZDE BULUNMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ 10 EKİPMAN

28-04-2021 19:45
KAMP MALZEME LİSTENİZDE BULUNMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ 10 EKİPMAN
Şüphesiz kamp, doğa sporlarının en keyiflisi ve sevdiklerinizle unutmaz anlar geçireceğiniz en iyi aktivitelerden birisidir. Kamp büyük bir sosyalleşme aracı aynı zamanda insanın ait olduğu yerle yani doğayla buluşma seremonisidir. Kamp yapmanın insan ruhuna ve bedenine sayısız faydaları olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Toprağa dokunmak ve doğayı hissetmek adeta insana yıl içerisinde biriken bütün stresin detoksunu sağlar. Peki  kamp etkinliğinin yüzde yüz faydalı olması nasıl sağlanır? Tabi ki de tam teçhizat kamp ekipmanlarıyla kampa gitmek ile… Aksi taktirde keyifli ve dinlendirici bir aktiviteden ziyade evinize daha fazla stresle dönebileceğiniz bir durum gerçekleşir. Bu yazımızda kamp malzeme listenizde olması gereken 10 kamp ekipmanını belirteceğiz.
Çadır
Kamp Ocağı
Uyku tulumu
Katlanabilir kamp sandalyesi ve kamp masası
Multi-tool çakı
Şarjlı Kafa feneri
Mat
Su  Geçirmez Çanta
İlk Yardım Çantası
Outdoor giysi ve ayakkabı
 
1.ÇADIR
Kamp çadırı listenizin en başında olması gereken ekipmandır, gideceğiniz kişi sayısı kapasiteli ve 4 mevsime uygun çadır almanız verimli ve sağlıklı kamp etkinliği geçirmenizi sağlayacaktır. Su geçirmezliğe sahip dış tente olması muhakkak önemlidir aksi taktirde yaz ayında yaşanacak yağmurda bile size ve kamp malzemelerine zarar gelmesi muhtemeldir. Bir çadırda olmazsa olmaz diğer özellik ise iç kısmının polyester olmasıdır, polyester kumaş çadır içerisindeki hava sıcaklığını muhafaza eder, mantar, küf gibi organizmalardan etkilenmez ve nefes alabilir özelliğe sahiptir. Çadırlarda gerekli olan bir diğer  özellik ise sinekliktir, sineklik çadır içerisine haşere girmesini engelleyerek önemli problemlerin çıkmasını engeller.

2.KAMP OCAĞI
 Eğer profesyonel bir kampçı değil iseniz filmlerde ve dizilerdeki kamp ortamına imrenerek kamp ateşi yakmayın deriz… Hem doğaya saygı hem de sizden sonra  gelecekleri düşünerek yanınızda kamp ocağı olmasını tavsiye ediyoruz. Alacağınız kamp ocağı, kamp tesislerinden uzak bir alanda kamp yapıyorsanız kolay taşınabilir olmalıdır. Yanınıza kamp ocağının pişirebileceği yiyecekleri almak büyük önem arz ediyor.  Kamp ocağının yanında sağlığınız için paslanmaz kamp mutfağı gereçleri olması gerekir. Petrokimya türevi çatal, kaşık, bardaklar ciddi anlamda ileriki dönemlerde size ve sevdiklerinize zarar verebilir. Sağlık için yapılan bir etkinlikte  zararla çıkın istemeyiz…

3.UYKU TULUMU
Uyku tulumu kampa gittiğinizde yaz kış yanınızda olması gereken bir ekipmandır, yaz ve kış ayrı olmak üzere hava derecelerine göre uyku tulumları vardır. Yazın olmasının nedeni  gideceğiniz orman gibi yerlerde ani değişen hava şartları yüzündendir. Kimse hipotermi olmak istemez değil mi? İyi bir uyku tulumunda olması gereken özellikler; silikonize izoterm dolgu, Anatomik gövde yapısı, sırt çantası için özel sıkıştırma kemerli olmalıdır. Uyku tulumu seçerken boyunuza uygun seçmeniz naçizane tavsiyemizdir. Uyku tulumu alırken yalnızca kamp alanlarında değil hijyenik olmayan alanlarda da kullanabileceğiniz için en iyi markalardan almanızı öneririz.
 
4.KATLANABİLİR KAMP SANDALYESİ VE KAMP MASASI
Güzel manzarası olan bir kamp alanına gittiğinizi hayal edin, kuş sesleriyle raks eden ağaçların gölgesinde bir yemek yemek ya da bir şeyler içmek istiyorsunuz, bu keyif alımını maksimuma çıkaracak ekipmanların başında kamp sandalyesi ve kamp masası geliyor,  tabi ki kamp sandalyesi alırken en önemli husus kampa ne ile gittiğinizdir. Eğer yanınızda taşımanız gerekiyorsa 1 kilonun altında olan sandalyeleri tercih etmelisiniz. Dayanıklı olması bir diğer gereken husustur çünkü engebeli alanlarda ağırlık eşit dağılmadığı için sandalyelerde kırılma, bükülme olabilir. Katlandığında 100 cm’i geçmemesi önemlidir aksi taktirde zorlu doğa şartlarında ağaç dallarına, kaya sarkıtlarına takılma ve neticesinde yırtılma olabilir. 
 
5.MULTİ-TOOL ÇAKI
Zorlu doğa şartlarıyla baş ederken size yardımcı olacak kamp gereçlerinden birisi de multi-tool (çok amaçlı) çakılardır. Bu araçlar çadırınızda bir sorun olduğunda pense,  konserve açacağı, dal parçalarını kesmek için bir testere görevi görecektir. İhtiyacınıza ve bütçenize göre alabileceğiniz  16 ve 20 fonksiyonlu çakılar mevcuttur.

6.ŞARJLI KAFA FENERİ
Şarjlı kafa fenerleri güçlü aydınlatma fonksiyonları sayesinde gece rahat hareket etmenizi sağlar. Led aydınlatmalı olması  yakın ve uzak mesafede görüş alanınızı netleştirirken uzun ömürlü olmasını da sağlar. Kolay şarj edilebilir ve uzun şarj bataryası (en az 3 saat) özellikli kafa fenerlerini tercih etmenizi öneririz. Elektrik kaynağına bağlı kalmak istemiyorsanız pilli kafa fenerlerini tercih edebilirsiniz.  Kafa fenerlerinin en büyük avantajı ise kafa boyutuna ve şekline göre ayarlanmasıdır. Bu sayede çoklu bir kullanım sağlanabilir. Tabi ki en önemli olması gereken özelliklerden biri diğer tüm kamp ekipmanlarında olduğu gibi dayanıklı olmasıdır. Bazen şarjlı kafa fenerlerinin kafada olduğu unutulup ufak tefek kazalar yaşanabiliyor. Bu nedenle dayanıklı ürünler tercih etmeniz büyük önem arz ediyor.

7.MAT
Mat zemin üzerine serilen vücudumuzun zeminle temas etmesini engelleyen bir gereçtir,  uyku tulumu ve çadırınız ne kadar iyi olursa olsun vücut ağırlığınızın etkisiyle zemine baskı uygulayacaktır bu da zeminin soğunun size geçmesi demektir. Bu yüzden tampon görevi görecek matlar sağlıklı bir kamp deneyimi için önemli bir husustur. 4 mevsim maksimum termal konfor ve uyku konforu performansına sahip matların tercih edilmesi gerekir.  Mat seçiminde bir diğer faktör de kamp alanına nasıl gideceğinizdir. Araçla gidilecek bir kamp alanı ise şişme matlar ya da şişme yataklar kullanılmalıdır. Eğer kamp çantanızla yürüyerek gidilecek bir kamp alanı ise askeri kamp matları kullanılması gereklidir.

8.SU GEÇİRMEZ ÇANTA
Kamp çantasının dayanıklılığı ve kapasitesi kampın verimliliğini belirler çünkü çantanıza aldığınız her bir kamp malzemesi daha iyi bir deneyim  sağlar. Ağırlığa dirençli olması gereklidir. Yaşanacak yırtılma veya kopma çanta içerisindeki tüm malzemenin düşüp kırılmasıyla sonuçlanacaktır. Bu da bir kampçının başına gelebilecek en kötü tecrübedir. Peki bir kamp çantası alırken hangi özellikler öncelikli olmalıdır? Bu cevaplardan bize göre en önemlisi  iskelet ve kas sağlığı açısından ortopedik çantaların tercih edilmelidir. Duralüminyum barlı çantalar kullanılmalıdır. Ağırlığı pelvis bölgesine dikey olarak dağıtan çantalar iskelet sisteminizin hasar görmesini engeller.  Bir diğer önemli özellik ise su geçirmez olmasıdır. Doğada su ile temas etmeniz muhtemeldir ve suya dayanıklı çantanız yok ise bu çanta içerisindeki ürünlerin zarar görmesi demektir. Bir kamp çantasının air-contact sistemli olması gereklidir. Air-contactlı çanta ile vücudun bir olmasını sağlar bu sayede vücut ağırlık merkezini ortalanır. Son olarak çantanızın kapasitesini belirlemeniz gerekir. Bu kapasiteyi belirlerken yanınıza alacağınız ürünler, kamp yeri ve kamp süresini göze almanızı öneriyoruz.   20 lt altı, 20-34 lt, 35-50 lt, 51-90 lt kapasiteli çantalar arasında seçim yapmanız gereklidir.
 
9.İLK YARDIM ÇANTASI
Hayatın her alanında olduğu gibi kampta da bir takım kazalar yaşamak mümkün bu kazalarda ilk müdahale her zaman hayatı önem teşkil etmektedir çünkü kaza sonrası gelecek yardım kilometrelerce uzakta olabilir. Bir kampçı her şeyin olabileceğini göze alarak yanında muhakkak ilk yardım çantası taşımalıdır. Tatile ya da balık tutmaya gittiğinizde de aracınızda bulunması gereken ekipmanlardan birisidir.

10.OUTDOOR GİYSİ VE AYAKKABI
Açık hava sporlarının önemli kurallarından birisi de çevreye uyumlu ve doğa şartlarıyla başa çıkabilecek giysiler giymektir. Buna en uygun kıyafetler Outdoor giyim ürünleridir. Outdoor ürünler performansınızı artırmanın yanında hava koşullarıyla da baş etmenizi sağlar. Sağladığı faydalar ve konforlu olması sayesinde çoğu insan tarafında şehir hayatının da vazgeçilmezi olmuştur. İyi bir outdoor ürünü edinmek istiyorsanız şu özellikleri esas almak zorundasınız. Outdoor ürünler alırken polyester ürünler tercih edilmelidir çünkü polyester, terleme esnasında sıvıyı kumaşın dışına iterek vücutla temas etmesini  önler bu sayede hastalanmayı önlemiş olur. İyi bir outdoor giyim ürünü nefes alabilir, anti bakteriyel, rüzgar  ve suya dayanıklı olmalıdır. Vücudunuzu sıkmayacak düzeyde saracak, esneyebilir kumaşlar tercih etmeniz gereklidir. 
Outdoor ayakkabılar  yanı sıra şehir hayatında da kullanılabilir ürünlerdir. Pek çok insan verdiği konfor ve uzun ömürlü olmasından dolayı tercih etmektedir.  Outdoor ayakkabı tercih ederken seçici olunmalıdır çünkü zorlu arazilerde yaşanabilecek en büyük tehlike ayak kayması gibi durumlardır. Bu yüzden alacağınız  ayakkabının altı kaymaz olması gereklidir. Bir diğer özellik ise konfordur, kampa gidecekseniz hiçbir zaman uzunca yürüyeceğinizi aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Bir outdoor ayakkabıda gereken bir diğer özellik de dayanıklı ve su geçirmez olmasıdır, kolay yırtılan kalitesiz ayakkabılar sizi yarı yolda bırakabileceği gibi bir daha yaşanmak istemeyecek durumlara da sürükleyebilir.


 
 





 

 



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.